YÖNLENDİRİLİYORSUNUZ...

Beyoğlu’nda Fısıltılar / David Boratav


David Boratav’dan sürprizlerle dolu bir aile tarihi...

Türkiye’yi terk etmek zorunda kalan, ünlü halk bilimci Pertev Nail Boratav’ın torunu David Boratav, Beyoğlu’nda Fısıltılar’da uykusuz ve zamansız bir anlatıyla okurun karşısına çıkıyor. Beyoğlu’nda Fısıltılar, hem bir yetişkinin hem de bir çocuğun gözünden aktarılan bir aile tarihi olmasının yanı sıra 1999 depremine, 6-7 Eylül olaylarına ve tabii ki İstanbul’a yaklaşımıyla etkileyici bir ilk roman. David Boratav’ın yadsınamaz bir gerçeklikle harmanladığı düş gücü, Beyoğlu’nda Fısıltılar’ı hafızalardan çıkmayacak bir aile tarihi anlatısına dönüştürüyor.
Beyoğlu’nda Fısıltılar ile Fransa’da ilk romanlara verilen çok saygın Gironde ödülünü kazanan David Boratav, anlatım biçimi açısından 21. yüzyılın romanı olarak nitelendirilebilecek bir esere imza atmış. Roman, iki farklı anlatı düzeyinde hem bir çocuğun hem de bir yetişkinin gözünden bir ailenin tarihini aktarıyor. Bir kimlik arayışını yansıtan anlatımıyla, köksüzleşme ve köklere dönüş, dünya yurttaşlığı, sürgün ve iltica gibi günümüz romanına özgü önemli izlekleri barındırıyor Beyoğlu’nda Fısıltılar. Yakın tarihimize hümanist bir yaklaşımla bakarken, aynı zamanda anları, acıları ve bunalımları aktaran lirik bir şiirin akıcılığıyla içine çekiyor okuru. Her ne kadar bir aile tarihi olsa da, Beyoğlu’nda Fısıltılar, adını aldığı Beyoğlu’nun farklı renk ve dönemlerini zamansız bir nitelemeye tabi tutuyor, eleştiriyor, kabulleniyor ve keşfediyor. Londra’da uykusuzluk çeken bir adamla tanışıyoruz Beyoğlu’nda Fısıltılar’ın ilk satırlarında. Eşi tarafından terk edilmiş, oğluyla bir türlü gönlünce ilişki kuramayan bir erkeğin yaşadığı yabancılaşma duygusunu paylaşıyoruz. Dertli babasının ölümünün ardından, 11 yaşından beri ayak basmadığı İstanbul’a, ve tabii ki Beyoğlu’na dönüyor tereddütler içinde. Esrarengiz bir şiirin peşinde, kopmuş bağlarını yeniden tamamlama uğraşı verdiği bir şehirde, kendi varoluşunu sorgularken yakalıyoruz onu. Beyoğlu’nda Fısıltılar’ın sayfalarında köklü bir ailenin tarihi yeniden canlanırken, bir çocuğun ve bir yetişkinin gözlemleriyle iç içe geçen Beyoğlu’nun soluksuz fısıltılarını can kulağıyla dinliyoruz.

DAVID BORATAV
Reims’li bir anne ve Ankaralı bir babanın oğlu olan DAVID BORATAV Paris’te doğdu. Fransa’da Paris Siyasal Bilgiler Enstitüsü ve Strasbourg Hukuk Fakültesi’ni, İngiltere’de Leeds Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Paris, Londra ve New York’ta yaşadı. Paris ve Brüksel’de AB Parlamentosu’nda, Londra’da BBC World Service’te, New York’ta BM’de görev yaptı. Çevirmen ve edebiyat eleştirmeni olarak çalışan Boratav aynı zamanda Chronicart dergisinin düzenli yazarlarındandır. Eylül 2009’da Fransa’da yayımlanan Beyoğlu’nda Fısıltılar yazarın ilk romanı ve Gironde Yeni Yazarlar Ödülü’ne layık görüldü.

Categories:

3 kişi yorum yapmış.

  1. Tayfun Gencer dedi ki:

    boratav bu ülkenin tarihini bizlere yeniden öğreten büyük insandı...yaşamını bilmek hemde torunundan okumak sanırım çok güzel olacaktır...

  2. Fugen çakır Erek dedi ki:

    İlk fırsatta okuyacağım Pertev Nail Boratav Annemle babamın arkadaşıydı ablama Dolunay ismini o koymuş Allah hepsine rahmet eylasin

  3. Umut Sercan Bayraktar dedi ki:

    pertev naili boratav, NiyazibBerkes ve Behice Boranla beraber
    1947 Ankara DTCF olaylarında hedef olup üniversiteden uzaklaştırılanlar arasındadır.
    ama torununu bilmiyordum ilgi çekici bir romandır muhtemelen.

Leave a Reply