YÖNLENDİRİLİYORSUNUZ...

Zeyno'nun Oğlu / Halide Edib Adıvar

Ne okuduğu kitaplar ne ev işi onun kalbinde çocuğun insanî ve sıcak yerini dolduruyordu. Günde iki defa Kürt Zeyno’yu arıyor, onunla dertleşiyordu. Fakat Kürt Zeyno, Bayram Ağa ismini alarak bir gün evvel gelen meçhul adamın kim olabileceğini düşünüyor, sıkılıyor, bunun Ramazan olması ihtimali onu bir kâbus gibi korkutuyordu.
Zeyno’nun Oğlu, Türk edebiyatının öncü kadın yazarlarından Halide Edib Adıvar’ın en özgün romanlarından biri. Kalp Ağrısı’nın devamı niteliğindeki bu roman, Doğu Ana­dolu’ya görevli giden Türk subayları ve eşlerinin gözlemlerini aktarıyor. Bölgede içten içe gelişen bir Kürt isyanının öncesinde geçen olayların ana kahramanı, Haso Çocuk. Zey­no’nun Oğlu, bir yanıyla Doğu Anadolu’daki feodal düzenin kökenlerine de işaret eden önemli bir roman.


Zeyno'nun Oğlu / Halide Edib Adıvar
Roman
Sayfa Sayısı 343
Yayına Hazırlayan Mehmet Kapaklı - S. Yeşim Kalpaklı
Fiyatı 22 TL
Can Yayınları


Kısaca HALİDE EDİB
Halide Edib Adıvar, 1882’de İstanbul’da doğdu. Üsküdar’daki Ame­­rikan Kız Koleji’nde okudu. 1908’de gazetelere yazmaya baş­ladığı kadın haklarıyla ilgili yazılardan ötürü gericilerin düşmanlığını kazandı. 31 Mart Ayaklanması’nda bir süre için Mısır’a kaçmak zorunda kaldı. 1909’dan sonra eğitim alanında görev alarak öğretmenlik, müfettişlik yaptı. Balkan Savaşı yıl­larında hastanelerde çalıştı. 1919’da Sultanahmet Meyda­nı’n­da, İzmir’in işgalini protesto mitinginde etkili bir konuşma yaptı. 1920’de Anadolu’ya kaçarak Kurtuluş Savaşı’na ka­tıldı. Kendisine önce onbaşı, sonra üstçavuş rütbesi verildi. Sa­­vaşı izleyen yıllarda Cumhuriyet Halk Fırkası ve Atatürk ile siyasal görüş ayrılığına düştü. 1917’de evlendiği ikinci ko­cası Adnan Adıvar ile birlikte Türkiye’den ayrıldı. 1939’a ka­dar dış ülkelerde yaşadı. O yıllarda konferanslar vermek üze­re Amerika’ya ve Mahatma Gandi tarafından Hindistan’a çağ­­­­rıldı. 1939’da İstanbul’a dönen Adıvar 1940’ta İstanbul Üni­versitesi’nde İngiliz Filolojisi Kürsüsü başkanı oldu, 1950’ de Demokrat Parti listesinden bağımsız milletvekili se­çildi. 1954’te istifa ederek evine çekildi ve 1964’te öldü.

Categories:

4 kişi yorum yapmış.

  1. Tugce Kıvrak dedi ki:

    ben bu kitabı geçen hafta almaya gittiğimde baskısının tükenmiş olduğunu söylediler :( ?

  2. Ahu Demir dedi ki:

    herkese tavsiye ederim çok güzel güzel bir kitap kalp ağrısınında devamı...

  3. Emine Sarı dedi ki:

    evet ilki de sanırım kalp ağrısıydı. cumhuriyet dönemi yazarlarını çok seviyoru. romanlarda insanlar birbirlerine ne kadar saygılı ve ilişkiler nekdar değerli. ozamandan bu yana değişen bu bence kimse kimsyi dinlemiyor ve artık kimse uzun cümleler kurmuyor. işte benim bu romanlarda özlediğim zamanın tanımı

  4. Sibel Gök dedi ki:

    kalp agrisinin devami olan güzel bir eser zeynonun oglu sanki roman icinde gecen karakterlerden biri gibi hissediyor insan kendini cok etkisinde kalmistim tavsiye ederim her iki eseride

Leave a Reply